Signaal vermogen saldo/rente

Eigen vermogen heeft invloed op het recht op een bijstandsuitkering. Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) helpt de gemeenten bij het inzichtelijk maken van dit vermogen door middel van dit algoritme.

Laatst gewijzigd op 17 juli 2025 om 9:06 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Sociale zekerheid

Begindatum

Veld niet ingevuld.

Contactgegevens

https://www.bidn.nl/over-ons

Link naar publiekspagina

https://www.bidn.nl/rechtmatigheid-samenloopsignalering

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Om na te gaan of het vermogen van een bijstandsgerechtigde invloed heeft op de bijstandsuitkering, vraagt Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) informatie op bij de Belastingdienst. Hierbij wordt gekeken naar het banksaldo en de ontvangen rente per rekening op 31 december van het vorige jaar.

Is het totaalbedrag van alle rekeningen hoger dan de vastgestelde grens? Dan wordt er een signaal gestuurd. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaalt elk jaar opnieuw deze vermogensgrens.

Er wordt ook een signaal gegeven als de ontvangen rente op de rekeningen hoger is dan een bepaald percentage* van de vermogensgrens. Dit signaal is gebaseerd op de samenstelling van het huishouden en de vermogensgrens die erbij hoort.


*De rente die wordt gebruikt, is de gemiddelde ‘spaarmarktrente’ zoals die gold in het vorige belastingjaar.

Afwegingen

Het 'Signaal vermogen saldo/rente' is onderdeel van de informatiedienst Samenloopsignalering (zie algoritme ‘Samenloopsignalering’). Hier worden alleen de specifieke punten uitgelegd over 'Signaal vermogen saldo/rente'.


Er wordt bijstand verleend aan personen die niet over de middelen beschikken om in de noodzakelijke kosten van het bestaan te voorzien. Onder middelen wordt verstaan: al het vermogen van een huishouden. Komt het totaal vermogen van de uitkeringsgerechtigde boven de vermogensgrens? Dan vervalt het recht op de uitkering. Deze gebeurtenis kan als signaal aan de gemeente / Sociale Verzekeringsbank (SVB) geleverd worden met behulp van de informatie van de Belastingdienst.


Hierbij is een aandachtspunt dat de hiervoor beschikbare informatie per definitie niet actueel is. De vermogenssituatie van 31 december van het afgelopen fiscale jaar wordt door de Belastingdienst aan BIDN beschikbaar gesteld vanaf mei/juni in het jaar erna. Er is geen andere landelijke bron.


Met dit signaal en eigen vervolgonderzoek kunnen gemeenten zo nodig de onterechte uitkeringen (met terugwerkende kracht) beëindigen.


Het algoritme zorgt ervoor dat een gemeente alleen de gegevens ontvangt van hun eigen inwoners met een bijstandsuitkering die mogelijk teveel vermogen hebben. Hiermee beschermen we de privacy van de burger. Een voordeel van dit algoritme is dat het veel sneller werkt dan wanneer iemand het met de hand doet. Dit scheelt veel tijd bij medewerkers van de gemeenten. Ook worden er zo minder fouten gemaakt.

Menselijke tussenkomst

Bij BIDN is er bij dit algoritme geen sprake van menselijke tussenkomst. Het algoritme voert door mensen bedachte regels uit en is niet ‘zelflerend’. Wel borgt BIDN of het verwerkingsproces goed is verlopen. De gemeente bepaalt of en hoe ze met een wijziging omgaat.

Risicobeheer

De privacy van de burger is een belangrijk aandachtspunt. Daarom wordt er periodiek gekeken of er risico’s zijn en wat daaraan gedaan kan worden. Dit heet privacy impact assessment (PIA). 

Wettelijke basis

Zie voor de generieke grondslag van de verwerking van persoonsgegevens het algoritme Samenloopsignalering.


In artikel 34 van de Participatiewet is gedefinieerd wat wordt verstaan onder vermogen gedurende de bijstandsuitkering en (in lid 3) welke vermogensgrenzen er zijn om voor bijstand in aanmerking te komen. Overschrijding hiervan kan leiden tot onderzoek door de gemeente naar de hoogte en de rechtmatigheid van de verstrekte bijstand.


Grondslag verwerking Belastingdienst (bron)

  • artikel 64, eerste lid, onder c, en veertiende lid, artikel 68, Participatiewet
  • artikel 45, eerste lid, onder c, en twaalfde lid, IOAZ


Grondslag verwerking BIDN:

  • artikel 64, derde lid, en artikel 68, Participatiewet
  • artikel 63 Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI), artikel 5.24, leden 1 en 3, Besluit SUWI & artikelen 6.2 en 6.6 Regeling SUWI
  • Convenant, Serviceafspraken (SA) en Technische Afspraken en Procedures (TAP)


Grondslag verwerking Gemeenten:

  • Hoofdstuk 5 ‘Uitvoering’ en hoofdstuk 6 “Bevoegdheden en faciliteiten gemeenten” Participatiewet
  • Artikel 62 Wet SUWI


Zie ook het Gegevensregister BIDN. Verwerkingsactiviteiten Wet SUWI / Participatiewet op de website van BIDN te vinden via de volgende pagina: https://www.bidn.nl/privacy-beleid

Links naar wettelijke basis

Participatiewet: https://wetten.overheid.nl

Link naar verwerkingsregister

https://www.bidn.nl/privacy-beleid

Impacttoetsen

Data Protection Impact Assessment (DPIA): https://www.bidn.nl/privacy-beleid

Werking

Gegevens

Het uitkeringsbestand van de gemeente (A):

Zie hiervoor het algoritme samenloopsignalering.

https://algoritmes.overheid.nl/nl/algoritme/samenloopsignalering-stichting-inlichtingenbureau/15422688


(tijdelijke) Opslag van aangeleverde BSN en bijbehorende signalen in voorziening bijstandspopulatie (B):


Het vraagbestand aan de belastingdienst (C):

- BSN

- Belastingjaar

- Geboortedatum

- Naam


Het antwoordbestand van de belastingdienst (D):

Algemeen record:

- BSN

- Geboortedatum

- Naam

Waarderecord 1:

- Rubriek (“GEEN GEGEVENS/ ONDER NORM”) Waarde (Waarde van peildatum) Controlecode (“00” = geen rente/saldogegevens aanwezig “01” = totaal rente/saldo beneden norm)

Waarderecord 2/3/4 (gegevens boven de norm):

- Rekeningnummer

- Naam rekeninghouder

- Rentebedrag, Saldo en Peildatum


Signaal naar de gemeente (E):

- Rekeningnummer voor een vermogensindicatie signaal

- IBAN

- Naam bankproduct

- De naam van de houder van de rekening

- Naam van de bankinstelling

- Ontvangen rente in euro’s op het opgegeven rekeningnummer

- Saldo op einddatum van het belastingjaar

Technische werking

A. Een gemeente levert maandelijks via het beveiligde klantenportaal aan BIDN een bestand m.b.t. de actuele bijstandspopulatie. Na iedere aanlevering wordt een verwerkingsverslag gepubliceerd, waarin met een overzicht van eventuele fouten in de aanlevering;


B. (tijdelijke) opslag van aangeleverde BSN en bijbehorende signalen in voorziening bijstandspopulatie;


C. Een (vraag)bestand waarmee periodiek (1x per jaar) in bulk gegevens worden opgevraagd bij de Belastingdienst m.b.t. de uitkeringspopulaties van gemeenten/ SVB;


D. De aanlevering van het bulk(antwoord)bestand van de Belastingdienst met daarin gegevens met betrekking tot bankrekeningen, saldi en rente van de uitgevraagde populaties;


E. De door Belastingdienst aangeleverde informatie wordt opgeslagen in database. Op basis hiervan vergelijkt het IB of er overlap zit in de aangeleverde gegevens en of het totaalsaldo de vermogensnorm overschrijdt;


F. In geval van overlap van de bronperiode met de uitkeringsperiode en overschrijding van de norm stelt BIDN een signaal ter beschikking aan de gemeente (en/ of SVB). Afhankelijk van de door gemeente ingestelde rapportwensen wordt een samenloopsignaal rapport gepubliceerd op het portaal. Er wordt alleen een signaal gemaakt als er sprake is van overschrijding van de vermogensnorm voor uitkeringen die (gedeeltelijk) actief waren in de voorlopende en nalopende maand op de peildatum 31-12, dus de maanden december en januari. 

Leverancier

Intern ontwikkeld

Soortgelijke algoritmebeschrijvingen

  • Sommige inwoners krijgen inkomensondersteuning, zoals een bijstandsuitkering. Je mag dan maar een maximaal bedrag aan geld of eigen vermogen hebben. Het is de taak van de gemeente om dit te controleren. Daarom krijgt de gemeente informatie over het vermogen van deze groep. De gemeente gebruikt filtering om te besluiten wie verder onderzocht wordt.

    Laatst gewijzigd op 27 juni 2024 om 12:56 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Vermogen kan van invloed zijn op het recht en de hoogte van een uitkering. Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) stelt vast of er bij een persoon met een bijstandsuitkering sprake is van vermogen boven de vastgestelde grens (heffingsvrij vermogen). Zo ja, dan geeft BIDN een signaal hierover af aan de gemeente.

    Laatst gewijzigd op 17 juli 2025 om 9:08 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Iemand met een bijstandsuitkering én (ook) inkomsten uit arbeid of een andere uitkering, krijgt op grond van de Participatiewet minder uitkering. Ook kan teveel gegeven uitkering worden teruggevraagd. Om een goed overzicht van deze inkomsten te krijgen, kunnen gemeenten informatie opvragen bij Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN). 

    Laatst gewijzigd op 21 juli 2025 om 13:42 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik
  • Het algoritme wordt gebruikt door grootste Nederlandse gemeenten en bepaalt op grond van wet- en regelgeving of er recht is op een uitkering, soort uitkering, hoogte en duur en geeft dit als advies aan de consulent.

    Laatst gewijzigd op 5 juli 2024 om 9:00 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    Veld niet ingevuld.
    Status
    In gebruik
  • Inkomsten kunnen van invloed zijn op het recht en de hoogte van een uitkering. Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) stelt met behulp van een algoritme op basis van gegevens van de Belastingdienst en van gemeenten vast of er sprake is van inkomsten (box 1) in de periode dat ook een bijstandsuitkering is ontvangen.

    Laatst gewijzigd op 15 juli 2025 om 13:18 | Publicatiestandaard 1.0
    Publicatiecategorie
    Impactvolle algoritmes
    Impacttoetsen
    DPIA
    Status
    In gebruik