Crisistutorial
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Het doel van de applicatie is het ondersteunen van besluitvorming tijdens - en in voorbereiding op - crisis. De app is te downloaden via de diverse app stores. Men kan dan crisisgerelateerde vragen stellen. Dit in het kader van weerbaarheid. Primair is de app bedoeld voor professionals die aan crisisbeheersing werken. Het kan richtlijnen en ideeën geven over hoe te handelen tijdens een crisis en je daarmee ondersteunen. Het is belangrijk dat de gebruiker uiteindelijk zelf beslist.
Afwegingen
De app is als pilot ontwikkeld om te kijken of de besluitvorming tijdens crisisbeheersing verbeterd of versneld kan worden. De gebruiker blijft zelf nadenken en verantwoordelijk. Het gaat om suggesties en hints. Het algoritme neemt uitdrukkelijk geen besluiten. De app maakt alleen gebruik van publiekelijk toegankelijke informatie en kan dus niet bij specifieke incidentinformatie, slachtofferinformatie e.d.
Menselijke tussenkomst
De uitkomsten van het algoritme wordt gebruikt door mensen om hun besluitvorming aan te scherpen of uit te breiden. Het algoritme neemt uitdrukkelijk geen besluiten. Uiteindelijk beslist de mens (de gebruiker) hoe te handelen.
Risicobeheer
Het belangrijkste risico is dat het algoritme een suggestie of hint doet, die niet passend is bij de betreffende crisis. Het algoritme is zo geprogrammeerd dat het zo nodig aangeeft iets niet te weten en dus niet probeert de gebruiker te "pleasen". Door het te vullen met de juiste, gecheckte, documenten en altijd het eindoordeel aan een deskundig gebruiker over te laten, wordt het risico beperkt.
Wettelijke basis
De Wet veiligheidsregio's (WVR), met name artikel 10 (taken en bevoegdheden veiligheidsregio) en de artikelen 45-50 (informatie en communicatie), uitgewerkt in het
Besluit Informatie Rampen en Crises .
UIT DE MEMORIE VAN TOELICHTING WVR.
Naast bepalingen voor informatievoorziening aan de bevolking, bevat de wet ook bepalingen over informatievoorziening aan het bij de bestrijding van rampen of crises betrokken personeel en aan de bestuurlijke kolom. In het navolgende wordt ingegaan op de verantwoordelijkheden omtrent informatievoorziening.
Links naar wettelijke basis
Toelichting op impacttoetsen
Het NIPV heeft een risicoclassificatie uitgevoerd op 4-12-2024. Deze is eventueel op te vragen bij het NIPV. De uitkomst van de risicoclassificatie is dat het hier om een impactvol algoritme gaat, maar niet met een hoog risico of in een verboden vorm.
Werking
Gegevens
Publiek toegankelijke planvorming. Denk aan: bestuurlijke netwerkkaarten, regionale risicoprofielen, handreikingen, evaluaties, analyses etc.
Technische werking
Het gaat om een LLM die instructies heeft gekregen om op basis van bepaalde openbaar en gevalideerde bronnen antwoord te geven op gestelde vragen. In de instructie is meegegeven dat antwoorden puntgewijs worden gepresenteerd en dat als er geen toepasselijke informatie wordt gevonden, dat dit dan ook zo wordt aangegeven.