Simulatie-algoritme voor fusies en overnames
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
De ACM doet regelmatig onderzoek om in te schatten wat de mogelijke gevolgen zijn van een fusie of overname. Daarbij wordt bijvoorbeeld met een vraag- of aanbodmodel voorspeld wat de prijs kan worden na de fusie. De onderzoeker bepaalt zelf welke modellen worden gebruikt en hoe de relaties tussen de gegevens eruitzien, dit doet het algoritme niet automatisch. De uitkomsten van zo’n simulatie zijn belangrijk voor hoe het onderzoek verder verloopt en hebben een hoge impact op de overname- of fusiebeoordeling. De gemaakte keuzes worden vastgelegd en onderbouwd binnen het dossier van de zaak en partijen kunnen dit bekijken.
Afwegingen
De afwegingen zijn per zaak verschillend, maar bij een fusie of overname wil de ACM weten wat er met bijvoorbeeld de prijzen kan gebeuren als een overname of fusie plaatsvindt. Omdat dat best ingewikkeld is om uit te rekenen, helpt een algoritme daarbij. Fusiesimulaties zijn slimme rekentools die kunnen voorspellen wat er mogelijk verandert. Dit helpt de ACM om beter te begrijpen of de fusie eerlijk is voor consumenten en andere bedrijven.
Menselijke tussenkomst
Bij deze berekeningen speelt de onderzoeker zelf de belangrijkste rol. Hij of zij kiest bijvoorbeeld welke gegevens (variabelen) belangrijk zijn en welk model gebruikt wordt.
Risicobeheer
Andere onderzoekers controleren de simulatie om fouten te voorkomen. Ook wordt getest of de uitkomsten hetzelfde blijven als bepaalde keuzes of aannames veranderen. Hoe de ACM met risico’s omgaat, hangt af van de situatie in de zaak zelf.
Wettelijke basis
De mededingingswet
Werking
Gegevens
De dataverzameling vindt binnen de zaak plaats, vaak gaat het onder andere om prijs, aanbod en vraag.
Technische werking
De technische werking hangt af van de specifieke toepassing. In alle gevallen wordt een vraagmodel gebruikt dat het gedrag van afnemers modelleert en een aanbodmodel dat het gedrag van aanbieders modelleert. Het evenwicht van het model moet voldoen aan een set vergelijkingen en voorwaarden. Deze vergelijkingen veranderen door de fusie en worden gebruikt om het nieuwe evenwicht te vinden.